Futbolun oynanması için hazırlanan kurallar FIFA tarafınca hazırlanmıştır. Toplamda 17 kaide bulunur. Bu kurallar aşağıdaki gibidir:

Futbol Kuralı ve Ölçüleri

Oyun alanı

Futbol sahası, organik yada suni çimle kaplı, futbol maçlarının oynandığı dikdörtgen şeklindeki alandır. Boyutları ve standartları, futbol kurallarının birinci kuralında belirtilmektedir.

Oyun alanı dikdörtgen şeklindedir. Sahanın yanlarında yer edinen iki uzun çizgi taç çizgisi, kısa kenarlarda yer edinen çizgiler ise kale çizgisi olarak adlandırılır. Kale çizgileri 45 ile 90 m içinde ve birbirleriyle aynı uzunlukta olmalıdır. Taç çizgileri de gene birbirleriyle aynı uzunlukta ve 90 ile 120 m içinde olmak zorundadır.

Top

Futbol topu, standartları FIFA tarafınca belirlenen futbol kurallarının ikinci maddesinde belirtilmiştir. Kurala bakılırsa küre şeklindeki topun çevresi 68 ile 70 santimetre, ağırlığı 410 ile 450 gr, iç basıncı ise deniz seviyesinde 8,6 ile 15,7 psi içinde olmalıdır.

Oyuncuların sayısı

11 oyuncudan oluşur.

Oyuncuların kıyafet ve gereçleri

Futbolcular maç esnasında ayırt edilebilmek için sırtlarında, şortlarında (ve ek olarak günümüzde göğüslerinde) forma numaralarını taşırlar.

Yargıcı

Yargıcı, futbol maçlarının kurallarının uygulanmasından görevli olan ve saha içinde yönetim yetkisine haiz olan kişidir. Hakemler, destek hakemler ve dördüncü hakemler, oyuncuların giydirilmiş olduğu formaya benzer bir forma giyerler ve bu formalar çoğu zaman siyahtır.

Destek hakemler

Yan yargıcı olarak malum iki yargıcı taç çizgisi üstünde, dördüncü yargıcı ise kenardan yardımda bulunmaktadır.

Maçın süresi

Resmî futbol maçları, kırk beşer dakikalık iki devreye ayrılan 90 dakikadan oluşmaktadır. Her iki devrede de maçın süresi, top oyun haricinde olsa dahi devam eder. Oyuncu değişimleri, sakatlanmalar, süre geçirilmesi, penaltı vuruşları yada öteki nedenler dolayısıyla maç esnasında kaybedilen süreler, hakemin takdirine bakılırsa her iki dönem sonunda oyuna eklenebilir.

Oyunun başlaması ve yeniden başlaması

Futbol maçları öncesinde her iki ekip kaptanının katılımıyla, yargıcı tarafınca bir para atışı yapılır. Kazanan taraf ilk yarıda atak edeceği kaleyi seçerken öteki taraf oyunun başlama vuruşunu yapma hakkı kazanır.

Topun oyunda ve oyun dışı olması

Aşağıdaki durumlar haricinde, maçın her iki devresinin başlangıcı ile bitişi arasındaki tüm zamanlarda top oyundadır.

  1. Topun tamamının, kale yada taç çizgisini geçmiş olduğu süre,
  2. Oyun, yargıcı tarafınca durdurulduğu süre.

Gol yapma yöntemi

Futbol oyununda sahada bulunan kalelerin iki direk arasındaki mesafesi içten 7.32m, üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m’dir. Golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının bu kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesi sonrasında gol atmış sayılır.

Ofsayt

Top hücuma geçen takımın oyuncusuna atılmış olduğu sırada, o oyuncunun rakip kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır. Bu oyuncu; oyuna yada rakibe müdahale ederek ya da bulunmuş olduğu pozisyondan avantaj elde ederek etken oyuna dâhil oluyorsa pozisyon ofsayt olarak cezalandırılır.

Fauller ve sert hareketler

Oyun esnasında, futbol kurallarında listelenen müdahalelerden herhangi birinin gerçekleştirilmesi faul olarak adlandırılır. Meydana getirilen müdahalenin türüne bakılırsa faul icra eden oyuncunun karşısındaki ekip, özgür vuruş (direkt ve dolaylı olmak suretiyle ikiye ayrılır) yada penaltı vuruşu kazanır.

Özgür vuruşlar (direkt ve dolaylı)

Direkt özgür vuruş, futbolda müdafa durumundaki takımın topa ceza sahası haricinde elle dokunması yada bir oyuncuya faul yapması sonucunda kullanılan faul atışı.

Dolaylı özgür vuruş yada çift vuruş, futbol maçlarında bir takımın oyuncusuna faul yapıldığı süre o oyuncunun ekip arkadaşıyla beraber topun arkasında durup ekip arkadaşı topa dokunduktan sonrasında gösterim yakınında ise şut, haricinde ise çoğu zaman pas yada orta açabilir.

Penaltı vuruşu

Bir oyuncunun yalnızca rakip takımın kalecisi tarafınca savunulan kaleye tek bir atış yapmasına izin verilen, federasyon futbolunda oyunu tekrardan başlatma yöntemidir. Bir oyuncunun kendi ceza sahasında direkt özgür vuruşla cezalandırılabilecek bir faul yapması durumunda yargıcı tarafınca verilir. Şut, kale çizgisine 11 m uzaklıkta olan ve taç çizgileri içinde ortalanmış olan penaltı noktasından yapılır.

Taç atışı

Topun, sahanın yan çizgilerinden dışarı çıkmasının arkasından oyunun yeniden başlaması yöntemi. Top iki elle tutulup, baş arkası ve üstünden, ayakların yerden kesilmemesi koşuluyla atış yapılır. Top saha dışına çıkmadan ilkin son olarak hangi ekip oyuncusuna temas ettiyse, taç atışını rakip ekip kullanmaktadır.

Kale vuruşu

Kale vuruşu ya da başka bir deyişle aut atışıyla top karşı takımın kalesine girerse gol geçerli sayılır, sadece top kale vuruşunu kullanan takımın kendi kalesine girerse gol sayılmaz, rakip ekip köşe vuruşuyla oyunu yeniden başlatır.

Köşe vuruşu

Topun tamamı, son olarak, müdafa icra eden takımın herhangi bir oyuncusuna dokunduktan sonrasında kale çizgisi dışına çıkmışsa karşı ekip köşe vuruşu kazanmış olur. Köşe vuruşu, topun çıkmış olduğu noktaya en yakın köşeden kullanılır. Rakip ekip oyuncuları, vuruş esnasında toptan minimum 9,15 m uzaklıkta bulunmak zorundadır.